Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Zomer en Hittestress

De Woonbond: Hitte in huis is een gebrek

 27 mei 2021

Veel huurders ervaren in de zomer hittestress in hun woning. De temperatuur loopt te hoog op. Je hebt als huurder van alles gedaan om hitte in huis te voorkomen.  

Wat nu?

Naar de verhuurder??

Hittestress door zoninstraling in huis 

Op woensdag 19 mei organiseerde de Woonbond een webinar over Hitte en hittestress. Opvallend was dat meer dan de helft van de deelnemers (55%) de verhuurder nodig heeft om het hitteprobleem in hun woning aan te pakken, en dat bijna een kwart (23%) te maken heeft met een verhuurder die niet meewerkt. Een brandende vraag van deze deelnemers was: Hoe kan ik zorgen dat de verhuurder in actie komt?

 

Koelte is geen recht

Energieadviseur Siem Goede van de Woonbond legt uit: “In de Nederlandse wet is alleen het recht op warmte vastgelegd, maar niet het recht op koelte. De verhuurder is bij wet dus niet verplicht om iets te doen. Een verhuurder die nietmeewerkt, zal je moeten overtuigen.

Dat kan soms heel lastig zijn.”   

De Huurcommissie en de rechter hebben in de afgelopen jaren enkele keren huurders in het gelijk gesteld dat de temperatuur in de woning te hoog opliep en de verhuurder hier iets aan moest doen. In deze gevallen werd de hitte aangemerkt als een ‘gebrek’.

 

Hitte ook in voor- en najaar

Er is een aantal methoden om na te gaan of de hitte in je woning een gebrek is. De eenvoudigste methode die ook door de Huurcommissie en de rechter worden geaccepteerd, is de Temperatuur-Overschrijding (TO)-methode.

De TO-methode gaat ervan uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden Celsius komt terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is. Dit kan zowel in de zomer als ook in het voor- en najaar, en soms zelfs in de winter, gebeuren.

 

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je als huurder ook maatregelen neemt om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt. Tips vind je op de webpagina:  

Hoe pak ik hitte in huis aan?

En aan het eind van dit artikel leest u vast een aantal van deze tips.

 

Buitenzonwering is woningverbetering

“Temperatuuroverschrijding komt meestal door heftige zoninstraling,” zegt Siem Goede. “De oplossing is meestal om buitenzonwering aan te brengen, bijvoorbeeld zonneschermen, markiezen, lamellen of screens.

Daarnaast zijn goede ventilatie- en spuivoorzieningen nodig om de warme lucht ’s nachts uit het huis te verdrijven.”

Deze aanpassingen aan de woning vallen onder woningverbetering. De verhuurder mag hiervoor een huurverhoging vragen of kosten doorberekenen in de servicekosten.

 

Houd een logboek bij

Wil je aantonen dat het echt te heet wordt in jouw woning? Pas dan de TemperatuurOverschrijding (TO)-methode toe. Je kunt dit heel eenvoudig zelf doen. Houd een logboek bij, bijvoorbeeld in een schrift, waarin je de datum, tijd en temperatuur in huis noteert. Meestal kun je dit aflezen op de kamer-thermostaat. Heb je geen kamer-thermostaat die de temperatuur aangeeft? Schaf dan een kamerthermometer aan. Maak af en toe een foto van de temperatuur op de thermostaat of thermometer, het liefst een foto met datum- en tijdnotatie.

De gegevens van de buitentemperatuur kun je vinden op de website van het KNMI. Kies het weerstation dat het dichtst bij jouw huis ligt. Het is voor de verhuurder, maar ook voor de Huurcommissie en de rechter het meest overtuigend als verschillende huurders uit een complex een logboek hebben bijgehouden.

 

Standpunt van de Woonbond

De Woonbond pleit ervoor dat de wet- en regelgeving wordt aangepast om hitte in woningen te voorkomen en te bestrijden. “We krijgen steeds meer met hittegolven te maken,” zegt collega-energieadviseur Anne Ubbels.

“En met steeds beter geïsoleerde woningen die de hitte langer buiten houden, maar ook moeilijker afkoelen als ze eenmaal zijn opgewarmd. Het probleem zal zich dus steeds vaker voordoen als er niets verandert."

 

Tips:  Wat kun je zelf doen aan hitte?

  • Het belangrijkste is dat je zorgt dat je woning niet te veel opwarmt door te voorkomen dat de zon je huis in schijnt. Dat werkt het beste met zonwering aan de buitenkant van het glas: een parasol, een schaduwdoek, een laken, (lei)bomen, een begroeide pergola. Heb je een zonnescherm of (rol)luiken, laat die dan op tijd naar beneden. Zorg verder dat je ramen en deuren overdag gesloten houdt.

 

  • Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren en te luchten in de nacht, als het buiten koeler is dan binnen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open. Zet de ventilatie op de hoogste stand. Heb je een warmtepomp op warmtekoudeopslag-installatie, dan kun je die op koelen zetten.

 

  • Veel steen en asfalt in de omgeving van je huis zorgt ook voor hitte, terwijl planten en water juist voor verkoeling zorgen. Heb je een tuin of balkon, haal dan zoveel mogelijk tegels weg en zet zoveel mogelijk planten neer. Ook geveltuintjes geven verkoeling.

 

Bron: www.woonbond.nl

 

Tips voor een koel huis in de zomer

Het lijkt niet alleen alsof onze zomers steeds warmer worden. Dat is ook gewoon zo. Bent u al voorbereid op de dag dat de mussen van het dak vallen? Met onze verfrissende tips krijg je ’s nachts meer slaap en blijft je huis een stuk koeler.

 

Tip 1: Hou de warmte buiten

Het is makkelijker om warmte buiten te houden dan uit je huis te krijgen. Doe je voordeel met deze tips om je huis koel te houden zonder airco.

  • Doe ‘s morgens alle ramen en deuren dicht. Ook gordijnen mogen dicht en zonneschermen, screens of rolluiken omlaag. Zo hou je de zon goed buiten. Een zonnescherm zorgt nog voor extra schaduw. Wat niet opwarmt, hoeft ook niet af te koelen.
  • Een plat dak wordt vaak gloeiend heet. Het is zeker de moeite waard om er plantjes op te laten groeien, een groen dak. Duurt even, maar dan heb je ook wat! In de tussentijd kun je het dak nat houden, bijvoorbeeld met de tuinslang.
  • Hang je was buiten op. Droogt lekker snel en ruikt fris. Een wasdroger geeft veel warmte af, net als een oven. Daar zit je met die hitte niet op te wachten. 
  • Met koken komt ook warmte vrij. Een bbq is daarom een echte aanrader. Heb je daar op het einde van de dag geen energie meer voor? Maak dan ’s ochtends als het nog koel is een frisse salade. Heerlijk met dit weer!

 

Tip 2: Te laat? Zo koel  je weer af

Heb je de warmte al binnen? Als de zon ondergaat, zet je natuurlijk alles weer wagenwijd open. Logisch. Maar er zijn meer trucs om je hoofd en huis koel te houden.

  • Pak ’s morgens nog even het koele briesje van buiten. Alle ramen en deuren even open, voordat je alles weer potdicht maakt.
  • Is het binnen echt niet te harden? Als je toch een raam open zet, hang er dan een nat laken voor. Zo koel je de lucht toch af.
  • Kun je niet slapen? Koel dan even af met een koude douche. Dat is vaak genoeg om de temperatuur van je lijf te laten dalen zodat je wel in slaap valt. Geen polyester beddengoed, maar beddengoed gemaakt van satijn, linnen of katoen voelt lekker fris ’s nachts.

 

Tip 3: Nog steeds te heet? Ventilator in huis.

Soms blijft het weken aan een stuk heet. Dan is een ventilator in huis een aanrader.

Zo helpt een ventilator het allerbeste.
Een ventilator gebruikt maar 15 kilowatt-uur per jaar. Een goede investering als je verfrissing zoekt. Gebruik ‘m slim! Open het raam, zet de ventilator in de deur-opening en laat ‘m de gang op blazen. Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen. Precies wat je wil.

 

Bron: naar een artikel op www.essent.nl/kennisbank

 

Luchten of ventileren

Luchten is het in korte tijd geheel verversen van de lucht in een ruimte.

Dit kun je doen door een raam open te zetten en/of door een deur open te zetten.

Luchten doe je meestal een korte tijd en de verse koude lucht kun je vrij snel weer opwarmen.

Luchten is geen vervanging van ventileren.

Het effect van grondig luchten op de luchtkwaliteit is binnen enkele uren weer geheel verdwenen.

 

Ventileren is een voortdurende zwakke luchtstroom waarbij de toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde en vochtige lucht via verschillende openingen plaats vindt.

Ventilatie gebeurt soms onbewust via kieren en door het openen van deuren. Dat gebeurt al als je bijvoorbeeld de deur open en dicht doet als je naar buiten of naar binnen gaat. Dat is mooi meegenomen, maar het is vooral belangrijk dat je gebruik maakt van de ventilatievoorzieningen die daarvoor in de woning zijn aangebracht.

Essentieel voor ventilatie is dat in iedere ruimte zowel toevoer als afvoer van lucht moet zijn.

 

Bron: Comfortabel en gezond wonen; een brochure van de Woonbond

 

Warme dagen? Water besparen nog belangrijker

Op warme dagen verbruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, badjes te vullen en een keer extra te douchen. Duurt dat dagen achter elkaar, dan kan het zo zijn dat onze dagelijkse voorraad heel hard gaat en er minder water uit de kraan komt. Vandaar onze oproep: probeer op warme dagen extra zuinig te zijn met water.

 

Water besparen bij warm weer

Normaal verbruikt de gemiddelde Nederlander 120 liter drinkwater per dag. In de zomer loopt dat op warme dagen soms op tot 150 liter. Slechts een paar liter daarvan gebruiken we om op te drinken. En dat moet je zeker blijven doen, want kraanwater is en blijft de allerbeste dorstlesser. Het drinkwaterverbruik kan op andere vlakken wel wat minder. Met de onderstaande tips kun je heel makkelijk water besparen.

 

  • Douche een minuutje korter

We snappen het: een lekkere verfrissende douche is juist bij warm weer een verademing. Maar gemiddeld staan we ruim 8 minuten onder de douche en verbruiken we 70 liter drinkwater. Dat kan (veel) korter! Elke minuut minder scheelt bijna 2.200 liter per jaar.

 

  • Sproei slim

Als je midden op de dag gaat sproeien, dan verdampt bijna al het water meteen weer. De beste tijd om te sproeien is daarom heel vroeg in de ochtend

(voor 7 uur) of ’s avonds (na 22uur), zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Een beetje droogte is trouwens helemaal niet zo verkeerd voor veel planten. Zo stimuleer je namelijk wortelgroei. 

  • Vermijd het waterspitsuur

Tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur is het op warme dagen waterspitsuur. Omdat er dan veel water tegelijk wordt gevraagd, kan de waterdruk wegvallen. Douche daarom kort en stel minder belangrijke zaken uit. Zoals bijvoorbeeld autowassen, sproeien en het gebruik van de wasmachine en vaatwasser.

 

  • Laat het water niet weglopen

Vul je een badje in de tuin (of de badkuip) met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Je kunt dat water namelijk heel makkelijk hergebruiken om je planten in de tuin mee water te geven. 

 

  • Gebruik ook in de zomer een regenton

Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen? In de zomer regent het minder vaak, maar kunnen er wel hevige regenbuien vallen, die je regenton weer kunnen aanvullen. Maak het jezelf dus makkelijk en schaf een regenton aan.

 

  • Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee bespaar je de helft.

 

  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Wanneer je twee minuten je tanden poetst met de kraan open, spoel je meer dan 2 liter water door de gootsteen.

 

  • Vervang lekkende en druppelende kranen

Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen.

  • Kies voor de wasstraat

Blij met een stralende auto? Thuis kost een wasbeurt gemiddeld 75 liter water. In een

waterbesparende wasstraat is dat maar 15 liter. Bovendien vangen ze daar vaak de restjes wasmiddel, olie en viezigheid op, zodat die niet in het milieu belanden.

Als drinkwaterbedrijf leveren we op warme dagen ongeveer 140% van de normale hoeveelheid. Logisch ook. We nemen allemaal wat vaker een verfrissende douche, we sproeien extra in de tuin en laten kinderen lekker spelen in een badje gevuld met kraanwater. En omdat we dat allemaal ook vaak tegelijk doen op bepaalde piekmomenten (tussen 7 en 9 uur en tussen 18 en 22 uur), kan dat leiden tot een lagere waterdruk.

 

Bron: www.vitens.nl/over-water/water-besparen