Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Senioren en Wonen

Nieuwe manier van toewijzen voor aanleunwoningen van Wetland Wonen

Publicatiedatum: 16-11-2020

Wetland Wonen verhuurt aanleunwoningen in Giethoorn, Vollenhove, Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Voorheen meldden mensen zich bij zorgorganisaties IJsselheem en Zorggroep Oude en Nieuwe Land als zij graag in een aanleunwoning wilden wonen. De zorgorganisatie beoordeelde aan wie de woning werd toegewezen. Om het systeem transparanter te maken, worden vanaf nu ook de aanleunwoningen via internetsite De Woningzoeker verhuurd.

De Woningzoeker: transparant toewijzen van sociale huurwoningen
De Woningzoeker (www.dewoningzoeker.nl) is de website waarop Wetland Wonen haar sociale huurwoningen in de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle te huur aanbiedt. De website wordt ook door andere woningcorporaties gebruikt, daarom kan ook gereageerd worden op woningen van deze corporaties uit Kampen, IJsselmuiden en Zwolle.
Vanaf 15 november 2020 worden alle beschikbare aanleunwoningen van Wetland Wonen op De Woningzoeker gepubliceerd. Mensen die (in de toekomst) graag in een aanleunwoning willen wonen, schrijven zich in op De Woningzoeker. Op De Woningzoeker kan men na inschrijving zelf reageren op een beschikbare (aanleun)woning. De toewijzing verloopt voor woningen in de ‘Wens- en vrije sectormodule’ op basis van inschrijfduur. Dit betekent dat degene die het langst staat ingeschreven en voldoet aan de toewijzingsvoorwaarden (zoals inkomen, leeftijdscategorie en grootte van het huishouden) de woning mag huren.

Inschrijfduur
De aanleunwoningen bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land en IJsselheem hadden een wachtlijst bij de zorginstelling. Mensen die in aanmerking willen komen voor een aanleunwoning hadden zich hier ingeschreven. Met behoud van opgebouwde inschrijfduur kunnen deze mensen zich nu inschrijven op De Woningzoeker. Zij zijn hierover per brief geïnformeerd. Mocht u geen brief hebben ontvangen en denkt u toch ingeschreven te staan op de wachtlijst van Zorggroep Oude en Nieuwe land of IJsselheem, dan kunt u contact opnemen met Wetland Wonen.

Wonen in een aanleunwoning
Aanleunwoningen zijn zelfstandige appartementen of grondgebonden seniorenwoningen die in of nabij een verpleeg- of verzorgingstehuis liggen. Verpleeg- en verzorgingstehuizen hebben vaak diverse voorzieningen waar men tegen betaling gebruik van kan maken, bijvoorbeeld een kapper of andere activiteiten. Als u in een aanleunwoning woont, kunt u gebruik maken van thuiszorg en WMO voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp.

Wonen met een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg
Mensen die een Wet Langdurige Zorg (WLZ) indicatie hebben, schrijven zich niet in bij De Woningzoeker. Zij melden zich bij de zorgconsulent van de betreffende zorgverlener. Voor gemeente Steenwijkerland is dat Zorggroep Oude en Nieuwe Land (via telefoonnummer 0527 61 49 95).Voor gemeente Zwartewaterland is dat IJsselheem (via telefoonnummer 088 33 944 00).

Bron: www.wetlandwonen.nl

 

Een aantal veel gestelde vragen bij:

Nieuwe manier van toewijzen voor aanleunwoningen
Wetland Wonen verhuurt aanleunwoningen in Giethoorn, Vollenhove, Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Vanaf nu worden ook de aanleunwoningen via internetsite De Woningzoeker verhuurd. Op deze pagina vindt u het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail ons dan gerust.

 

Vervalt mijn inschrijving op de wachtlijst bij IJsselheem voor De Meente, De Schans of De Hazelaar?
Ja, uw inschrijving op de wachtlijst bij IJsselheem vervalt. De aanleunwoningen van De Meente, De Schans of De Hazelaar worden gepubliceerd op De Woningzoeker. Door middel van een persoonlijke account op De Woningzoeker kunt u reageren op passende aanleunwoningen.

 

Vervalt mijn inschrijving op de wachtlijst bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land voor Nieuw Clarenberg of Zonnewiede?
Ja, uw inschrijving op de wachtlijst bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land vervalt. De aanleunwoningen van Nieuw Clarenberg en Zonnewiede worden gepubliceerd op De Woningzoeker. Door middel van een persoonlijke account op De Woningzoeker kunt u reageren op passende aanleunwoningen.

 

Wat moet ik doen als ik op de wachtlijst bij De Meente /De Schans/De Hazelaar/Nieuw Clarenberg/Zonnewiede ingeschreven sta?
Als u op de wachtlijst bij De Meente/De Schans/De Hazelaar/Nieuw Clarenberg/Zonnewiede ingeschreven staat, dan heeft u van ons een brief ontvangen. In deze brief leest u wat u moet doen. Heeft u geen brief ontvangen? Of heeft u vragen? Dan kunt u bellen met Wetland Wonen op 0527 24 97 10. We zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 12.00 uur.

 

Waarom moet ik inschrijfgeld betalen, terwijl ik al op de wachtlijst van Zorggroep Oude en Nieuwe Land of IJsselheem ingeschreven stond?
Terwijl u ingeschreven stond op de wachtlijst van IJsselheem of Zorggroep Oude en Nieuwe Land, had u zich ook moeten inschrijven op De Woningzoeker van Wetland Wonen. Door alsnog het inschrijfgeld te betalen kunnen wij ervoor zorgen dat uw opgebouwde inschrijfduur behouden blijft. Dit vergroot uw kans op een passende woning.

 

Hoe worden woningen verhuurd via De Woningzoeker?
Woningen worden via verschillende modules aangeboden op De Woningzoeker. Deze verschillende modules zijn: Wensmodule, Spoedmodule, Vrije sectormodule en Directe huur. Dit kunt u zien in de woningadvertentie. Meer info leest u op de pagina 'Hoe werkt het'.

 

Mijn partner en ik staan samen ingeschreven op De Woningzoeker. Wat als iemand overlijdt?
Op De Woningzoeker kunnen twee aanvragers ingeschreven worden. Een hoofdaanvrager en een medeaanvrager. Beide aanvragers hebben dezelfde bevoegdheden op het account. Mocht het zo zijn dat een van de twee aanvragers overlijdt, dan blijft de inschrijving geldig. U wordt dan automatisch hoofdaanvrager.

 

Op de website van Wetland Wonen (www.wetlandwonen.nl) kunt u meer vragen met antwoorden lezen.

 

Bron: www.wetlandwonen.nl

 

Wonen in de toekomst

Dit onderwerp is de laatste tijd veel in het nieuws.

Mensen worden steeds ouder en wonen langer in de eigen woning. Mensen zien op tegen een verhuizing en willen eigenlijk liever hun woning, waarin ze al zo lang wonen, aanpassen.

Toch is het belangrijk om je op tijd af te vragen of de huidige woning wel aangepast kan worden. En misschien wilt u toch wel graag naar een appartement als uw gezondheid minder wordt en u meer zorg nodig hebt.

 

Steeds vaker blijkt dat veel senioren er nog niet aan gedacht hebben om zich in te schrijven als woningzoekende. Toch is het belangrijk dat u zich als woningzoekende inschrijft. U bouwt dan inschrijfduur op. Dit is belangrijk als u in aanmerking wilt komen voor een woning waarop u reageert. U kunt gerust een paar jaar ingeschreven staan. Jaarlijks krijgt u automatisch bericht over verlenging. Als u hier tijdig op reageert, blijft u gewoon ingeschreven staan.

 

 

Huren van Wetland Wonen

Hierbij enkele aandachtspunten voor als u een (andere) woning/appartement wilt huren van Wetland Wonen.

Het is belangrijk dat u ingeschreven staat bij de corporatie waar u van wilt huren. Als u ingeschreven staat, bouwt u namelijk inschrijfduur op (voorheen heette dit punten opbouwen). Deze inschrijfduur is belangrijk bij het toewijzen van woningen.

Stel dat u in aanmerking komt voor een woning, maar de ander op de lijst staat langer ingeschreven en heeft dus meer inschrijfduur opgebouwd, dan gaat de woning aan u voorbij. Schrijf u dus op tijd in. Dit doet u op de site van de Woningzoeker: www.dewoningzoeker.nl

Vervolgens krijgt u jaarlijks bericht of u uw inschrijving wilt verlengen. U moet dit wel zelf doen; dit kan ook weer via de site van de Woningzoeker. Komt u er niet uit of hebt u geen computer, gaat u dan met uw vragen naar het kantoor van Wetland Wonen.

 

Als u ingeschreven staat, is het ook belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw gegevens, zoals inkomen en gezinssamenstelling, correct zijn. Wij raden u aan deze gegevens regelmatig te controleren. Dit kan namelijk teleurstellingen voorkomen.

Op het moment van inschrijven is het van belang dat u gegevens betreffende uw jaarinkomen bij de hand hebt. Dit geldt ook voor uw bankrekening nummer in verband met het betalen van de inschrijfkosten.