Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Activiteiten van Wetland Wonen Groep

Stop op de verkoop van onze huurwoningen in gemeente Zwartewaterland

Wij stoppen met de verkoop van onze woningen in gemeente Zwartewaterland. In het verleden hadden onze huurders de mogelijkheid om hun woning van ons te kopen. Dat is in deze gemeente nu niet meer mogelijk. Onze woningen in gemeente Zwartewaterland blijven sociale huurwoningen.

 

Reden verkoopstop

We zien op dit moment dat ons aanbod sociale huurwoningen voldoende is voor

de huidige vraag in deze gemeente. Maar we verwachten een toenemende vraag voor de toekomst. Uit het woonbehoefte onderzoek, dat is uitgevoerd door de gemeente Zwartewaterland, blijkt dat er de komende 10 jaar ongeveer 150 huurwoningen bij moeten komen.

De verkoop van onze woningen betekent minder sociale huurwoningen in de gemeente. Dit vinden we niet passen bij de opgave die er ligt om hier juist meer woningen te verhuren. Hierdoor hebben wij besloten om op dit moment te stoppen met de verkoop van onze woningen in de gemeente Zwartewaterland.

Bron: www.wetlandwonen.nl

 

Start bouw 24 sociale huurappartementen van Wetland Wonen in Steenwijk

Op maandag 14 maart start Woningcorporatie Wetland Wonen met de bouw van 24 energiezuinige sociale huurappartementen in de wijk Woldmeente in Steenwijk. Er wordt een appartementencomplex van 3 bouwlagen met 12 appartementen gebouwd aan de Sluisweg (tegenover Isala Diaconessenhuis) en eenzelfde complex aan De Vesting (tegenover ‘t Ravelijn). Als alles goed gaat, zijn de woningen aan het eind van 2022 klaar om opgeleverd te worden.

De start van de bouw werd op donderdag 3 maart gevierd met een feestelijk samenzijn op het bouwterrein aan de Sluisweg. Wethouder Marcel Scheringa van gemeente Steenwijkerland heeft samen met de directeur-bestuurder van Wetland Wonen, Marcel Timmerman, directeur van bouwbedrijf Schutte bouw en ontwikkeling, Harold Grobben en twee enthousiaste aanwezigen een symbolische eerste paal in de grond geslagen met behulp van een nostalgische heistelling. Ook hebben zij het bouwbord onthuld.

De eerste woningen in Steenwijk voor Wetland Wonen

“De bouw van deze appartementen in Steenwijk is een primeur voor Wetland Wonen en de stad. Met de bouw van de sociale huurappartementen aan de Sluisweg en De Vesting kunnen we nu ook woningzoekenden in de stad Steenwijk bedienen”, zegt Marcel Timmerman. De woningcorporatie, met woningen in verschillende kernen van de gemeente Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle, heeft op dit moment nog geen woningen in de stad Steenwijk. Het nieuwbouwplan komt voort uit afspraken die zijn gemaakt tussen Wetland Wonen en gemeente Steenwijkerland. Daarin is afgesproken dat de woningcorporatie investeert in fijn en betaalbaar wonen in de gemeente.

Wethouder Marcel Scheringa is blij met de toevoeging van 24 sociale huurwoningen in Steenwijk, omdat de vraag naar woningen groot is.

“We hebben met de woningbouwcorporaties afgesproken dat er meer dan honderd extra sociale huurwoningen in Steenwijk worden gebouwd de komende jaren”, aldus Marcel Scheringa.

“We kennen Wetland Wonen al omdat ze woningen hebben in verschillende kernen van Steenwijkerland. En we zijn blij dat Wetland Wonen nu ook in de stad Steenwijk zelf gaat bouwen. Dat is een mooie ontwikkeling.”

 

Het ontwerp en de bouw

Het ontwerp van de beide appartementencomplexen is gemaakt door architectenbureau B+O uit Meppel. De gebouwen lijken op elkaar, maar krijgen ieder een eigen kleur. Bouwbedrijf Schutte bouw en ontwikkeling uit Zwolle gaat de appartementen in opdracht van Wetland Wonen bouwen.

 

Contact met de buurt ter voorbereiding op de bestemmingsplanwijziging

De bouwgrond was aanvankelijk bestemd voor de bouw van kantoren, zakelijke dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen. De gemeente en woningcorporatie hebben de buurt betrokken in de uitgebreide procedure om de bouw van woningen op deze locatie mogelijk te maken.

In de voorbereiding op de bestemmingsplanwijziging en vergunningsaanvraag heeft Wetland Wonen, samen met de gemeente, op 6 februari 2020 een informatieavond gehouden voor naastgelegen bedrijven en buurtbewoners. De betrokkenheid van de buurt heeft ertoe geleid dat het nieuwbouwplan is aangepast. Op 21 april 2021 is het aangepaste plan gepresenteerd aan en positief ontvangen door de buurt. In juni 2021 is het nieuwbouwplan goedgekeurd door de gemeenteraad, waarna Wetland Wonen de bouw kon voorbereiden.
Ook tijdens de bouw van de appartementen worden de omliggende bedrijven en buurtbewoners op de hoogte gehouden van de actuele werkzaamheden.

 

In de verhuur

De appartementen worden in de loop van 2022 verhuurd via De Woningzoeker (www.dewoningzoeker.nl)  de site waarop Wetland Wonen de beschikbare woningen te huur aanbiedt. Een inschrijving voor De Woningzoeker is nodig om te kunnen reageren op de appartementen. Voor meer informatie bezoekt u de website www.dewoningzoeker.nl of neemt u contact op met Wetland Wonen.

Scheerwolde

Op maandag 28 februari hing de vlag uit in het centrum van Scheerwolde.

De acht nieuwe sociale huurwoningen van woningcorporatie Wetland Wonen aan de Brink zijn klaar. De bewoners hebben de sleutel gekregen en zijn druk met verhuizen.

 

Viering

Om dit te vieren overhandigden Marcel Scheringa, wethouder gemeente Steenwijkerland, en Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen, de 28e symbolisch een sleutel aan Fleur Hoen. Zij heeft samen met haar vriend, Dennis Timmerman (geen familie van Marcel Timmerman), een van de gezinswoningen weten te bemachtigen.

“De woning is eigenlijk nog mooier geworden dat wij van te voren hadden verwacht”, vertelt Fleur enthousiast. 

Aansluitend konden de bewoners nader kennismaken en samen met de mensen die bij het project betrokken waren proosten op een mooie samenwerking die heeft geleid tot fijn wonen in Scheerwolde.

 

De bewoners

In het woonblok zijn vier seniorenwoningen en vier gezinswoningen gebouwd. Hierdoor is de samenstelling van de bewoners heel divers; van starters tot ouderen. “Door op deze manier te bouwen willen we de inclusiviteit en het noaberschap vergroten. De bewoners helpen elkaar waar nodig en mogelijk”, zegt Marcel Timmerman. 

De bewoners waren al vroeg betrokken bij de bouw van hun nieuwe huurwoning. In juli 2020 werd tijdens de loting bekend dat zij de bewoners werden van deze woningen. Nu anderhalf jaar later is hun woning klaar.

 

Samenwerking

Wethouder Scheringa: “De manier waarop Wetland Wonen dit project samen met Plaatselijk Belang Scheerwolde, ons als gemeente, bouwpartners en de huurders heeft aangepakt onderschrijft de ambitie om in verbinding te staan en woningen te bouwen in onze gemeente. Er zijn woningen gebouwd die passen in de omgeving en aansluiten bij de wensen van de bewoners. Bovendien komen de woningen tegemoet aan de vraag naar sociale huurwoningen. Een mooie stap voor Scheerwolde als prettige woonlocatie. Daar zijn we uiteraard blij mee.” Ook Plaatselijk Belang Scheerwolde is blij met de voltooiing van dit mooie middelpunt van het dorp. 

De woningen

De woningen zijn ontworpen door architectenbureau B+O uit Meppel. Het ontwerp straalt Amsterdamse school, hedendaags met lokale invloeden uit. Kenmerkend is de poort in het midden die de woningen met elkaar verbindt en zorgt voor een doorgang naar het achterplein.

De vier seniorenwoningen hebben de badkamer, een slaapkamer en de aansluiting voor de wasmachine en droger op de begane grond. Op de eerste verdieping is een extra (slaap)kamer en ruimte voor de warmtepomp.

De gezinswoningen hebben op de eerste verdieping drie slaapkamers en de badkamer met optioneel een toilet. Via een vaste trap hebben zij toegang tot de tweede verdieping. Hier staat de warmtepomp en is een aansluiting voor de wasmachine en droger.

 

Fijn en betaalbaar wonen

De woningen zijn energiezuinig gebouwd. Ze zijn goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op de daken en zijn voorzien van een warmtepomp. Er is geen gasaansluiting aanwezig; alles is volledig elektrisch. De energie die hiervoor nodig is wordt voor een groot deel opgewekt door de zonnepanelen. Dit is goed voor het milieu en is fijn wonen voor de bewoners die ook nog eens geld kunnen besparen op hun energierekening. “We wensen alle bewoners veel woonplezier”, besluit Marcel Timmerman.

 

Bovenstaande tekst is ingekort. De volledige versie vindt u op bron: www.wetlandwonen.nl

 

Gratis energiebespaartassen voor een deel van onze huurders in gemeente Zwartewaterland

 

Waarmee begin je bij het verduurzamen van jouw huis? Om bewoners op weg te helpen delen we samen met gemeente Zwartewaterland de komende tijd zo'n 2.000 energiebespaartassen uit.

Het gaat om de laatste energiebespaartassen, waarmee een einde komt aan de actie in Zwartewaterland. Tijdens eerdere momenten konden inwoners van die gemeente zelf gratis een energiebespaartas aanvragen. Deelnemers aan informatieavonden ontvingen ook een gratis energiebespaartas.

De energiebespaartas bevat energiebesparende materialen. Zoals ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie. "Met het uitdelen van deze goedgevulde tassen willen we onze inwoners aanzetten om aan de slag te gaan met het besparen van energie", vertelt wethouder Harrie Rietman. "Een energiebespaartas helpt om eenvoudige stappen te zetten."

 

Enthousiast

We delen de energiebespaartassen ter waarde van € 60,- samen uit met de gemeente Zwartewaterland. Wij gaan hiervoor langs bij een aantal van onze huurders in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. De gemeente deelt de tassen ook uit bij een aantal koopwoningen in de gemeente.

Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen: “Komende jaren verduurzamen we bijna 2.000 van onze woningen. Met de energiebespaartas kunnen onze huurders ook zelf aan de slag met het verder verduurzamen van hun huis. Zo werken we samen aan een beter milieu. En is het fijner wonen voor de bewoners.” Rietman: "Met energiemaatregelen maak je niet alleen je woning comfortabeler, maar je bespaart ook geld op je energierekening. De energiebespaartas laat zien dat je met kleine stapjes al een verschil kunt maken. We zijn op weg naar een duurzame toekomst. En dat doen we samen!".

 

Online informatieavonden

Ook de komende tijd blijft de gemeente Zwartewaterland inwoners helpen bij het verduurzamen van hun woning. Inwoners kunnen voor tips en adviezen meedoen aan online informatieavonden via www.zwartewaterland.nl/webinars. En ze kunnen terecht bij ‘Duurzaam Bouwloket’, het energieloket van de gemeente.

 

Bron: www.wetlandwonen.nl

 

Gemeente Zwartewaterland en Wetland Wonen zetten in op meer sociale huurwoningen

Gemeente Zwartewaterland en woningcorporatie Wetland Wonen willen de komende acht jaar tot 150 nieuwe sociale huurwoningen realiseren. Die afspraak is op woensdag 2 maart 2022 vastgelegd in de Prestatieafspraken Zwartewaterland 2022-2024. Deze afspraken zijn ook besproken met en ondertekend door huurdersvereniging Zwartewaterwiede.

De Prestatieafspraken Zwartewaterland 2022-2024 bestaan uit meerjarige afspraken over onder andere de bouwopgave, de leefbaarheid, wijkvernieuwing, verduurzaming, bijzondere doelgroepen en realiseren van wonen met zorg.

Wethouder Gerrit Knol van gemeente Zwartewaterland, Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen en Miriam de Boer, voorzitter van huurdersvereniging Zwartewaterwiede zetten hun handtekening onder deze prestatieafspraken.

Marcel Timmerman: “De opgaven en vraagstukken waar we als corporatie en gemeente mee te maken hebben zijn steeds vaker complex en multidisciplinair. We zien dat we die alleen op kunnen lossen door samen te werken. En niet alleen met elkaar, vooral ook met andere organisaties en inwoners van de gemeente. Met de prestatieafspraken spreken we naar elkaar uit waar we aan gaan werken, wat we van elkaar kunnen verwachten en hoe we met elkaar samenwerken.”

 

Bouw van sociale huurwoningen

Gemeente Zwartewaterland, Wetland Wonen en Huurdersvereniging Zwartewaterwiede willen het aantal sociale huurwoningen de komende jaren uitbreiden. Ze gaan samen in gesprek over de exacte omvang en fasering van de nieuwbouw.

Wethouder Gerrit Knol: “Met deze afspraken hebben we een mooie aanzet gegeven voor de bouw van een groot aantal nieuwe woningen.”

En dat is hard nodig volgens de wethouder: “Het aantal huishoudens in Zwartewaterland groeit tot 2030 met 750, zo blijkt uit het vorig jaar gehouden Woonbehoeftenonderzoek. De conclusies uit dit onderzoek hebben we daarom meegenomen bij het maken van de prestatieafspraken. We hebben gekeken naar de behoefte en afgesproken hoeveel en welke soort woningen we de komende jaren in Zwartewaterland kunnen bouwen. We kijken op dit moment welke locaties in onze gemeente geschikt zijn voor de bouw van sociale huurwoningen.”

 

Inzet van energiecoaches

In de prestatieafspraken is ook aandacht voor duurzaamheid. Wetland Wonen gaat de komende jaren bijna 2.000 woningen projectmatig verduurzamen. Dit doen zij door het isoleren van dak, gevel en vloer, het plaatsen van zonnepanelen en installeren van een hybride warmtepomp. Huurders van huizen buiten dit project krijgen een aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen.

Om inwoners te helpen bij het besparen van geld en energie worden bovendien energiecoaches ingezet. De energiecoaches adviseren huurders en huiseigenaren over praktische energie bespaarmogelijkheden in hun woning. Duurzame maatregelen helpen om de woonlasten te verlagen. In februari deelden gemeente en Wetland Wonen energiebespaartassen uit aan eigenaren en huurders, zodat zij ook zelf aan de slag kunnen met besparen.

 

Verbeteren van de leefbaarheid

De prestatieafspraken gaan ook over leefbaarheid. De partijen vinden het belangrijk dat het in wijken prettig wonen is. Onder andere door te werken aan een evenwichtige, maar ook gemêleerde samenstelling van bewoners. Zo wordt een klein deel van de sociale huurwoningen aangeboden aan mensen met een middeninkomen. Dit biedt deze mensen, die nu vaak tussen wal en schip vallen, de mogelijkheid een betaalbare woning te huren.

De twee partijen willen bewoners ook meer betrekken bij het wel en wee in hun woonomgeving. Wetland Wonen gaat daarom actiever de wijken in, onder meer door de inzet van een wijkbeheerder en het houden van straatgesprekken. Zo weten partijen beter wat er speelt en kunnen zij, samen met inwoners daarop inspelen.

 

Samen werken aan fijn wonen

Wethouder Knol: “De prestatieafspraken staan op papier. Nu gaan we dit samen tot uitvoering brengen.” Marcel Timmerman besluit: “Zo werken we samen aan fijn, duurzaam en betaalbaar wonen in de gemeente Zwartewaterland.”

Statushouders verhuizen naar Zwartewaterland, en dan?

 

Elke gemeente en woningcorporatie moet van de landelijke overheid een aantal statushouders huisvesten. Hoe groter de gemeente, hoe meer mensen komen. Zwartewaterland vangt dit eerste half jaar van 2022 in totaal dertien statushouders op. Maar wat komt daarbij kijken? Sieneke Ribberink van de gemeente en Eric Jonk van Wetland Wonen leggen het uit.

Zwartewaterland vangt statushouders op uit de verschillende asielzoekerscentra in Noord-Nederland. “Op het moment dat ik weet welke mensen komen, geef ik dat door aan Wetland Wonen. Omdat er weinig woningen beschikbaar zijn, moeten ook de nieuwkomers momenteel lang wachten. In die periode blijven ze in het AZC. Ze kunnen zich dan nog niet voorbereiden op Zwartewaterland. Wel volgen ze taalles”, vertelt Ribberink.

Wetland Wonen stelt in Zwartewaterland de woningen beschikbaar. Eric Jonk: “Statushouders betalen gewoon huur en de normale huurvoorwaarden gelden ook voor hen. Daarover bestaat nog wel eens een misverstand. Voordat we de sleutel overhandigen, nemen we sinds dit jaar eerst contact op met de buren. We adviseren dan om kennis te maken met de nieuwe bewoners. Verder hebben we korte lijnen met de gemeente en andere organisaties. Daarom ben ik blij met de nieuwe Wet Inburgering*: die legt veel meer verantwoordelijkheid bij het lokale netwerk.”

Naast de gemeente en Wetland Wonen speelt nog een derde partij een belangrijke rol bij de huisvesting, legt Ribberink uit. “Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zijn aanwezig bij de bezichtiging en de sleuteloverdracht. Zij geven ook tips en adviezen over de inrichting van de woning en helpen de nieuwkomers daarna verder op weg. Dat is belangrijk werk. Bij verhuizingen moet je veel regelen. Als je dan uit een ander land komt en de taal niet spreekt, kun je die hulp goed gebruiken.”

*Het doel van de Wet inburgering is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen in Nederland. En dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden.

 

Bron: www.wetlandwonen

 

Wetland Wonen gaat woningen in Giethoorn en Blokzijl verduurzamen

Woningcorporatie Wetland Wonen gaat dit najaar aan de slag om het wooncomfort van 36 woningen (aan De Berken, De Wilgen, Elzen en Sportlaan in Giethoorn en Beatrixlaan in Blokzijl) te verbeteren. De woningen worden verduurzaamd en gerenoveerd.

De bewoners reageren enthousiast op de inzet van de corporatie. Een van de huurders, mevrouw Oost, uit Giethoorn geeft aan: “Ik zie wel wat op tegen de komende werkzaamheden, maar we krijgen er veel voor terug. Het wordt straks prettiger wonen. De betere isolatie bespaart mij energiekosten. En de buitenkant van de woning wordt weer mooi gemaakt, door onder andere een schilderbeurt in een nieuwe kleur."

 

Verduurzaming van de woningen

Afgelopen periode zijn de huurders gevraagd of zij, tegen een huurverhoging, hun woning willen laten verduurzamen. Daarmee gaat de woning van een energielabel C of D naar A++. Om de woningen te verduurzamen moest minimaal 70% van de bewoners zich hiervoor aanmelden.

“We zijn blij te kunnen vertellen dat dit aantal zojuist gehaald is, zodat we eind dit jaar kunnen starten met het verduurzamen en renoveren van deze woningen”, zegt Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen. De corporatie gaat de woningen verder isoleren en plaatst duurzame en energiebesparende oplossingen, zoals: HR++ glas, mechanische ventilatie, een hybride ketel en zonnepanelen.

Naast verduurzaming worden de woningen gerenoveerd. Zo worden de woningen aan de buitenkant geschilderd. Wordt het nog aanwezige asbest verwijderd. Worden voegen hersteld en krijgen sommige huurders een nieuwe keuken, badkamer en/of toilet. Ook de berging wordt aangepakt; de dakgoten en dakbedekking worden vervangen.

Marcel Timmerman: “Daarmee zijn de woningen straks weer klaar voor de toekomst. Werken we aan een beter milieu. En is het fijner wonen voor de bewoners, die ook nog eens geld kunnen besparen op hun energierekening.”

Komende jaren werkt Wetland Wonen aan het verder verduurzamen van haar bestaande woningen. Zo heeft de corporatie de ambitie om haar woningvoorraad in 2050 100% minder CO2 uit te laten stoten dan vandaag.

 Bron: www.wetlandwonen.nl                     

 

Samen aan de slag voor een schone, nette en veilige buurt tijdens de wijkschouw

Samen met buurtbewoners willen we kijken naar de netheid en veiligheid in verschillende buurten. We lopen een ronde door de wijk om te kijken of er plekken zijn die we samen veiliger of netter kunnen maken, we noemen dit wijkschouw. Alle huurders van Wetland Wonen ontvangen een persoonlijke uitnodiging om mee te denken en te lopen voordat wij de wijk in gaan. Dit is meteen een leuke manier voor buurtbewoners om elkaar (beter) te leren kennen.

 

Eerste wijkschouw goed ontvangen door bewoners

Op 24 juni liepen we onze eerste wijk-schouw met huurders uit Belt-Schutsloot en Kuinre. De bewoners reageerden enthousiast op onze aanwezigheid in de buurt. We hebben met veel bewoners gesproken en hebben goede tips gekregen om onze dienstverlening en de wijk te verbeteren. Zo hoorden we dat een lantaarnpaal bij een parkeerplaats in Belt Schutsloot veel te weinig licht geeft. Dit kunnen wij niet zelf oplossen, maar we gaan dit zeker bespreken met de gemeente. Zo werken we samen aan een schone, nette en veilige buurt!

 

Waar kijken we naar tijdens het lopen van een wijkschouw?

Om inbraak te voorkomen kijken we of er voldoende en goede buitenverlichting is.

Als er punten zijn waar wij geen invloed op hebben, dan vragen we andere

organisaties (bijvoorbeeld de gemeente of politie) om te helpen met een oplossing.

Ook kijken we naar verstopplekken en hulpmiddelen in de tuin die het inbrekers

gemakkelijker maken om te verstoppen en ergens op te klimmen of een deur of

raam open te maken. We lopen langs de tuinen om te kijken of deze netjes zijn.

Samen kijken en bepraten we of er verbeterpunten zijn en hoe we die op kunnen lossen.

Bron: www.wetlandwonen.nl