Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Woonlasten

Hoe hoog zijn mijn woonlasten?

Wetland Wonen geeft inzicht in maandlasten voor woningzoekenden

Publicatiedatum: 02-11-2020

Om betaalbaar te kunnen en blijven wonen is de module Woonlasten toegevoegd aan De Woningzoeker, de website waarop wij (Wetland Wonen) onze woningen aanbieden. Deze module toont de maandlasten van een woning naar aanleiding van het gemiddelde energieverbruik in die woning en het aantal personen van een huishouden. Hierdoor kunnen mensen de financiële gevolgen van het huren van een woning inschatten voordat zij een woning accepteren. Als mensen zijn ingelogd op hun persoonlijke pagina op De Woningzoeker kunnen zij per woningadvertentie zien wat de energielasten inhouden. Een woning met energielabel D verbruikt meer energie dan een woning met energielabel A. Een gezin met 5 mensen verbruikt meer energie dan een tweepersoonshuishouden.

 

Voordelen voor toekomstige huurders De woonlastenmodule draagt bij aan bewustwording van onze huurders.

Zij kunnen vooraf inschatten wat het huren van een woning kost inclusief de vaste lasten (service- en energiekosten). Achteraf kunnen zij dit vergelijken met hun werkelijke energieverbruik, waardoor bewoners ook aangezet kunnen worden tot het duurzamer omgaan met hun energieverbruik.

 

Verduurzamen van woningen

De woonlastenmodule geeft ons inzicht in welke gebouwen de hoogste energiekosten hebben. Dit kunnen wij meenemen in onze duurzaamheidsprojecten.

 

Kosten

Kale huurprijs    € 714,90

Servicekosten    €  4,45

Totale huurprijs  € 719,35

Huurtoeslag mogelijk Ja

 

Rekenhuur

€ 714,90

 

 

Betaalbaarheid

De maandelijkse woonlasten worden bepaald door de huurkosten, het energieverbruik en of u recht heeft op huurtoeslag. Hieronder geven wij een indicatie van de te verwachten kosten op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn over u en deze woning.

 

                                            1 pers      2 pers         3 pers           4 pers

Rekenhuur                         € 715       € 715           € 715            € 715 

Servicekosten                   € 4            € 4              € 4               € 4

Energielasten                    € 174         € 188          € 206         € 216

Huurtoeslag                       ...                ...                  ...                   ...

Verwachte maandlasten ...               ...                  ...                   ...

Hierboven ziet u dus een voorbeeld van de maandlasten als iemand niet is ingelogd op de website.

 

Een ingelogde gebruiker krijgt een overzicht van de maandlasten op basis van de persoonlijke instellingen.

 

Bron: www.wetlandwonen.nl

 

Huurprijzen op maat; het 2-hurenbeleid

Wetland Wonen vindt het belangrijk dat klanten zo veel mogelijk keuzevrijheid hebben bij het zoeken naar een andere woning. Daarom bieden we vanaf

2 september 2019 onze woningen met een huurprijs hoger dan € 633,25 (prijspeil 2021) aan met twee verschillende huurprijzen. Een basishuurprijs voor wie dat kan betalen en een lagere huurprijs, voor mensen met een smallere portemonnee.

 

We willen graag dat onze klanten kunnen wonen waar ze willen en daarvoor een huurprijs betalen die past bij hun inkomen, leeftijd en huishoudensgrootte. We passen daarom ons huurbeleid aan. Leegkomende woningen worden aangeboden met twee mogelijke huurprijzen: een basishuurprijs en een aangepaste, lagere huurprijs.

 

Lagere huurprijs

De basishuurprijs is de huurprijs die we vinden passen bij de kwaliteit van de woning. De aangepaste huurprijs is een lagere huurprijs die past bij het inkomen van de woningzoekende. Dat inkomen bepaalt dus of iemand in aanmerking komt voor een lagere huurprijs. Bij ons woningaanbod op De Woningzoeker is altijd de basishuurprijs zichtbaar. Mensen die staan ingeschreven als woningzoekende kunnen afhankelijk van hun inkomen een aangepaste huurprijs zien. De aangepaste huurprijs is van toepassing op voorwaarde dat de inschrijfgegevens van de woningzoekende kloppen. 

De aangepaste huurprijzen gelden alleen voor woningzoekenden die vanaf

2 september 2019 een woning van ons zijn gaan huren.  

 

De voorrangsregels veranderen
Nog steeds geldt in de meeste gevallen dat als meerdere woningzoekenden aan alle voorwaarden voldoen, degene met de langste inschrijfduur voorrang krijgt. Bij woningen met een basishuurprijs boven € 678,66 (prijspeil 2021) geldt dat degene met een hoger inkomen voor gaat. Let op, soms gelden ook andere voorwaarden zoals ‘voorrang voor 55-plussers’ of ‘alleen te huur voor mensen met een inkomen boven € 40.025,-‘ (peil 2021). De voorwaarden voor toewijzing staan altijd vermeld bij de advertentie.

 

Bron: n.a.v. een eerder gepubliceerd artikel op www.wetlandwonen.nl