Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Energiecoaches

100e gesprek met energiecoach Steenwijkerland

Vrijdag 3 december 2021 hebben de energiecoaches van Steenwijkerland de 100e deelnemer op weg geholpen met slimme en betaalbare tips om energie te sparen.

Inwoners uit Steenwijkerland die energie en dus geld willen besparen, kunnen gratis advies krijgen van een energiecoach. De inzet van energiecoaches is een bewonersinitiatief van de stichting Duurzaam Steenwijkerland in samenwerking met de woningcorporaties Wetland Wonen en Woonconcept en de gemeente Steenwijkerland.

Mensen die zich aanmelden voor een gesprek met een energiecoach krijgen naast tips en advies ook een energie-bespaartas mee naar huis. In de tas zitten handige energiebesparende producten. De energiecoaches merken dat deelnemers goed uit de voeten kunnen met de tips.

Energie besparen zit vaak in kleine dingen. Zeker met de stijgende energieprijzen vinden veel mensen het belangrijk om te besparen op hun energieverbruik. In de winter scheelt dit simpelweg in de portemonnee.

Energiecoach Henny van Rij: „We gaan graag in gesprek met inwoners van Steenwijkerland. Samen kijken we aan de hand van een checklist naar het energiegebruik. Naar aanleiding hiervan geven we dan bespaartips.

We lopen zaken langs als verlichting, verwarming, isolatie, het waterverbruik, de energierekening en alle elektrische apparaten.

Inwoners krijgen op grond van onze bevindingen op een later moment een rapport. Hierin staan onder andere weblinks waar meer informatie te vinden is. Ook geven we tips waarmee mensen meteen aan de slag kunnen.”

 

Inwoners die een gratis advies willen ontvangen van een energiecoach kunnen via www.duurzaamsteenwijkerland.nl/energiecoaches een afspraak maken.

Aanmelden kan ook per mail: aanmeldenecsteenwijkerland.nl

 

De energiecoaches houden spreekuur in het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. De openingstijden zijn te vinden op www.duurzaamsteenwijkerland.nl/infopunt.

BRON: https://steenwijkercourant.nl/steenwijk/100e-gesprek-met-energiecoach-Steenwijkerland-27317876.html 

 

Bron: www.wetlandwonen.nl  

 

Energiecoaches gaan aan de slag

Publicatiedatum: 20-01-2021

Inwoners uit Steenwijkerland die energie en dus geld willen besparen, kunnen gratis advies krijgen. De gemeente zet energiecoaches in die mensen op weg helpen met slimme en betaalbare tips. Het is een bewonersinitiatief van de stichting Duurzaam Steenwijkerland in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland en de woningcorporaties Wetland Wonen en Woonconcept.

Steenwijkerland wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dat te bereiken is een jaarlijkse besparing op het energieverbruik nodig. Een eenvoudige manier om deze ambitie te realiseren, is door te kijken hoe inwoners energie kunnen besparen en hun gedrag kunnen aanpassen.

 

Slimme bespaartips

De energiecoaches zijn speciaal opgeleide vrijwilligers. Ze kijken samen met mensen naar hun energiegebruik, bijvoorbeeld naar het soort verlichting en verwarming in hun huis, de hoeveelheid water die ze verbruiken, de elektrische apparaten en de hoogte van de energierekening. Op basis daarvan kunnen de energiecoaches slimme en handige bespaartips geven. Ze maken een advies op maat, een stappenplan, waarmee mensen zelf aan de slag kunnen gaan. Ze krijgen ook een gratis energiebespaartas, met daarin producten met een totale waarde van ongeveer € 30,- en een kortingsbon van € 40,-. Met deze kortingsbon krijgen ze korting bij de aanschaf van bijvoorbeeld ledlampen, een infraroodscan van een woning of het zuiniger afstellen van de cv-installatie.

 

Scheelt in de portemonnee

Wethouder Tiny Bijl: “Een duurzame woning levert wooncomfort en een lagere energierekening op. Bovendien is energiezuinig wonen ook nog eens goed voor het milieu. We willen een energieneutrale gemeente zijn. Dat lukt niet in één keer, maar deze energie-opgave vraagt van ons allemaal persoonlijke inzet. Ik ben erg blij met de inzet van de energiecoaches. De energiecoaches adviseren op welke manieren energie bespaard kan worden. Een paar goede tips kunnen veel schelen in de portemonnee.”

 

Betaalbaar wonen

Nicole Peeters, directeur-bestuurder van Woonconcept, is trots op dit initiatief: “Onze ambitie op het gebied van verduurzaming van onze woningen is - naast het geven van meer comfort aan onze bewoners - erop gericht dat wonen betaalbaar blijft. Energiekosten zijn een groot deel van de woonlasten en we willen niet dat deze nog verder stijgen. Met kleine, slimme veranderingen kun je al snel energie en daarmee geld besparen. En die tientjes per maand kunnen een groot verschil maken voor onze bewoners!

 

Bewustwording

Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen: “Wij vinden het belangrijk om te investeren in duurzaam wonen. Daarmee besparen de huidige bewoners in de meeste gevallen op hun energierekening, en met milieubewuste maatregelen werken we samen aan de toekomst. Naast het investeren in fysieke verduurzaming van onze woningen, zoals het aanbrengen van isolatie, vinden wij het van belang dat onze huurders zich bewust zijn van hun eigen bijdrage om geld te besparen en milieubewust te wonen. De energiecoach draagt bij aan deze bewustwording, door op een laagdrempelige manier slimme tips te delen met onze huurders.”

 

Aanmelden

Vanwege corona gaat het om een digitaal adviesgesprek.

Mensen kunnen zich aanmelden voor een adviesgesprek door een mail te sturen naar: 

aanmelden@ecsteenwijkerland.nl

Bron: www.wetlandwonen.nl