Algemene info

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvrij

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvrij. Door de speciale coating op zonnepanelen, krijgen stof en andere deeltjes in de lucht geen kans zich te hechten aan het paneel. Bij een eerstvolgende regenbui wordt het vuil er vanzelf afgespoeld.

Zonnepanelen hebben in principe dus weinig onderhoud nodig. Het kan zijn dat je in een winterperiode, als er erg veel sneeuw ligt, de sneeuw moet verwijderen van je zonnepanelen. Daarnaast kun je vlak voor een zonnige periode een zeem over de zonnepanelen halen om ze te reinigen.

Het is belangrijk dat je uitsluitend water gebruik om je zonnepanelen te reinigen, en dus niet chemische schoonmaakmiddelen. Een emmer water met een zeem doen dus al wonderen! Om dit op een veilige manier te doen wordt aangeraden om een glazenwasser erbij te betrekken. Dit om risicovolle situaties te mijden.

Bron: www.zonnepanelen.nl

Mechanische ventilatie

Mechanische luchtafvoer zorgt ervoor dat de lucht in huis voortdurend ververst wordt, doordat het ventilatiesysteem voortdurend lucht uit de woning wegzuigt. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via open ventilatieroosters en eventuele open (klep)ramen. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis.

Tips mechanisch ventilatiesysteem

·         Zorg dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan via roosters of open ramen. Dat is in alle huizen belangrijk maar nog meer bij mechanische luchtafvoer. Als het huis potdicht zit, wordt lucht aangezogen uit de kruipruimte; daarin zit vaak vocht en schimmel.

·         Zorg ook voor goede luchtstroming in huis via minstens 1,5 cm ruimte onder de binnendeuren, of een alternatief zoals ventilatieroosters in binnenmuren of -deuren.

·         Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Trek alleen bij onderhoud of in geval van een ramp (als de overheid -de veiligheidsregio- adviseert ramen en deuren te sluiten) de stekker van de centrale ventilatie unit uit het stopcontact.

·         Is er geen stekker? Zet dan in de meterkast de schakelaar om van de groep die de mechanische ventilatie bedient; plak vooraf een sticker bij de juiste schakelaar.

·         Lucht de vertrekken regelmatig, maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur open; dat voorkomt onnodig warmteverlies.

Rechtswinkel Steenwijk geeft ook advies in Vollenhove
Rechtswinkel Steenwijk geeft gratis juridisch advies aan inwoners, verenigingen, stichtingen en vrijwilligers organisaties in Steenwijkerland en omliggende gemeenten.

Iedereen kan terecht bij de Rechtswinkel met een breed scala van vragen op juridisch vlak over bijvoorbeeld relaties, kinderen, werk en wonen, belastingen en financiën, aankoop van artikelen, incassobureau en meer.

Soms is de gang naar bijvoorbeeld een notaris, advocaat of sociaal werk een eerste stap, maar regelmatig is dat ook voor veel mensen een te hoge drempel.

De Rechtswinkel wordt gerund door vrijwilligers met een juridische achtergrond, die door werk en levenservaring, voldoende deskundigheid hebben over juridische onderwerpen. Ook studenten die met een juridische studie bezig zijn, versterken regelmatig de groep vrijwilligers van de Rechtswinkel.

Inmiddels bestaat de Rechtswinkel ruim 35 jaar en houdt 4x per week, van maandag tot en met donderdag van 9.00-12.00 uur spreekuur in de Golfstate, Stationsstraat 10 in Steenwijk.

Vanaf september ook in Vollenhove

De afstand voor inwoners uit Vollenhove en omgeving kan een probleem zijn. Daarom start de Rechtswinkel met een spreekuur in Vollenhove. Dit spreekuur is iedere eerste vrijdag van de maand van 9.00-12.00 uur in De Burght, Godfried van Rhenenlaan 2 te Vollenhove.

De Rechtswinkel is bereikbaar via telefoonnummer 06-30717904 of via de mail: rechtswinkel@sociaalwerkdekop.nl

Alle informatie is ook te vinden via de website: www.rechtswinkelsteenwijk.nl en via Facebook: Rechtswinkel Steenwijk.

Bron: Naar een bericht in de Nieuwsbode van 28 augustus 2019

Huren van Wetland Wonen

Enkele aandachtspunten als u een (ander) huis wilt huren van Wetland Wonen.

Het is belangrijk dat u ingeschreven staat bij de corporatie waar u van wilt huren.

Als u ingeschreven staat, bouwt u namelijk inschrijfduur op (voorheen heette dit punten opbouwen). Deze inschrijfduur is belangrijk bij het toewijzen van woningen.

Stel dat u in aanmerking komt voor een woning, maar de ander op de lijst staat langer ingeschreven en heeft dus meer inschrijfduur opgebouwd, dan gaat de woning aan u voorbij.

Schrijf u dus op tijd in. Dit doet u op de site van de Woningzoeker. Vervolgens krijgt u jaarlijks bericht of u uw inschrijving wilt verlengen. U moet dit wel zelf doen; dit kan ook weer via de site van de Woningzoeker. Komt u er niet uit of hebt u geen computer, gaat u dan met vragen naar het kantoor van Wetland Wonen.

Als u ingeschreven staat, is het ook belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw gegevens, zoals inkomen en gezinssamenstelling, correct zijn. Wij raden u aan deze gegevens regelmatig te controleren. Dit kan namelijk teleurstellingen voorkomen.

Onderhoud tuin en pad

Het is weer herfst en de tuin is aan een grote onderhoudsbeurt toe.Werkzaamheden als snoeien, blad harken en onkruid verwijderen worden weer volop uitgevoerd.

Het achterpad

Als u de tuin herfst-klaar maakt, geeft u natuurlijk ook het achterpad aandacht. Het onderhoud, voor wat betreft het onkruid verwijderen, is namelijk altijd voor de bewoner zelf.

Als het achterpad echter “kapot” is, bijvoorbeeld tegels liggen ongelijk of zijn eruit, dan kunt u dit bij Wetland Wonen melden als het achterpad van Wetland Wonen is. Het kan ook zijn dat het achterpad van de gemeente is en dan moet u dat melden bij de gemeente.

Het pad naar de voordeur

Ook hier is het belangrijk dat de tegels goed liggen. Want iemand die bij u op bezoek komt of iets bij u in de bus wil doen, moet dit wel veilig kunnen doen, zonder uit te glijden of te struikelen