Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Steenwijkerland

Op de website van de gemeente Steenwijkerland www.steenwijkerland.nl/energietoeslag staat:

Energietoeslag voor lage inkomens

Huishoudens met een laag inkomen krijgen 1 keer een geldbedrag om de hoge energieprijzen te compenseren. Met dit bedrag helpen we u bij het betalen van uw energierekeningen.

 

Wanneer komt u in aanmerking

  • U heeft een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Zie website voor inkomensgrenzen  
  • U bent 18 jaar of ouder en woont in de gemeente Steenwijkerland.
  • U heeft een zelfstandige woning. Een zelfstandige woning is een woning met eigen ingang en eigen keuken en toilet.
  • Het energiecontract staat op uw naam.

Bent u student en komt u door de energieprijzen in financiële problemen? Neem dan contact met ons op.

 

Wanneer komt u niet voor de energietoeslag in aanmerking

  • U staat alleen met een postadres ingeschreven in onze gemeente.
  • U bent medebewoner en betaalt niet de energierekening.
  • U heeft een inkomen van meer dan 130% van de bijstandsnorm.
  • U bent jonger dan 27 jaar en krijgt studiefinanciering volgens de Wet studiefinanciering.
  • Bent u student en komt u door de energieprijzen in financiële problemen? Neem dan contact met ons op. 
  • U woont in een instelling voor beschermd of begeleid wonen.

 

Hoe hoog is de bijdrage

De energietoeslag is maximaal € 800,- per huishouden. Dit bedrag wordt 1 keer aan u betaald, om u te helpen bij het betalen van uw energierekeningen. 

 

Extra energietoeslag

Onlangs heeft het Rijk besloten de energietoeslag met € 500,- te verhogen naar € 1.300,-. We merken dat we daar veel vragen over krijgen. U krijgt deze extra energietoeslag wanneer u voor 1 oktober 2022 de energietoeslag heeft aangevraagd en u nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Dan leest u hieronder hoe dit in zijn werk gaat.

 

Al energietoeslag ontvangen (€ 800,-)? 

Als u de energietoeslag van € 800,- al heeft ontvangen, dan hoeft u niets te doen. U krijgt het extra bedrag van € 500,- automatisch voor het eind van het jaar op uw rekening. Ook als u een aanvraag heeft gedaan via Gezondverzekerd.nl hoeft u niets te doen.

 

Heeft u nog geen energietoeslag aangevraagd? 

Volg de stappen hieronder om een aanvraag te doen. Als u voor 1 oktober 2022 de energietoeslag aanvraagt en in aanmerking komt voor de energietoeslag krijgt u eerst € 800,- uitbetaald. Het bedrag van € 500,- zal zo spoedig mogelijk volgen. De precieze maand volgt nog, maar u heeft het voor het eind van het jaar op uw rekening. Als u na 1 oktober 2022 de aanvraag indient, krijgt u € 1.300,- in 1 keer uitbetaald, mits u aan de voorwaarden voldoet.

 

Wanneer betaling extra energietoeslag?

Zodra er meer informatie over de precieze uitbetaling bekend is, leest u dat op de website van de gemeente Steenwijkerland.

 

Wat moet u doen om de energietoeslag te krijgen

U hoeft niets te doen, als...

Krijgt u een uitkering of een minimaregeling van de gemeente? Dan hoeft u niets te doen. U heeft van ons al een brief gekregen over de energietoeslag. We betalen u de energietoeslag in 2 delen. Dat doen we in mei en uiterlijk 7 juli.

 

U moet de energietoeslag zelf aanvragen, als... 

Heeft u geen brief of betaling gekregen, maar voldoet u wel aan de voorwaarden? U kunt dan de energietoeslag zelf aanvragen via Gezondverzekerd.nl. Dit kan tot en met 31 december 2022. 

 

Zodra wij uw inkomensgegevens hebben ontvangen, krijgt u een bevestigingsmail. Als we aanvullende informatie nodig hebben, laten we u dit weten. U hoort van ons of u de toeslag krijgt.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of meer wilt weten. U kunt bellen met ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 0521. 

 

Hulp nodig bij het aanvragen van uw DigiD

Kom dan tijdens het gratis spreekuur naar uw bibliotheek in Steenwijk, Oldemarkt of Vollenhove. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kunt u terecht met vragen over het online contact met de overheid. Bij het DigiPunt met vragen over het gebruik van uw eigen computer, laptop, smartphone of e-reader. U kunt bij het Informatiepunt Digitale Overheid en bij het DigiPunt terecht op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip.

Op de agenda van de bibliotheek kunt u zien wanneer het spreekuur is.

 

Spreekuur energietoeslag

Heeft u vragen over de energietoeslag? Of wilt u weten of u in aanmerking komt voor de energietoeslag? Dan kunt u terecht bij het spreekuur in het gemeentehuis. Het spreekuur is op dinsdag en woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

 

Hulp nodig

Wilt u graag hulp bij het aanvragen van de energietoeslag? Neem dan contact op met de Formulierenbrigade. Zij helpen u graag verder. U kunt een afspraak maken door te bellen met 0521 - 74 50 80 of te mailen naar info@sociaalwerkdekop.nl

 

Bron: www.steenwijkerland.nl/energietoeslag