Huurdersvereniging Zwartewaterwiede

Inkomensgrenzen en huurtoeslag vanaf 2020

VOORTAAN OOK HUURTOESLAG VOOR IETS HOGERE INKOMENS

 

Vanaf 2020 komen 115.000 extra huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag

Per 2020 zijn de “inkomensgrenzen” voor het recht op huurtoeslag geen harde grenzen meer. Als je inkomen een beetje hoger is (of wordt) kun je toch huurtoeslag krijgen. Die toeslag loopt dan wel geleidelijk terug naar nul.
Het was de schrik om het hart voor veel huurders. Als je 1 euro méér ging verdienen dan het inkomen waarbij je recht hebt op huurtoeslag, dan kreeg je niets meer. Zo kon een kleine inkomensstijging voor huurtoeslagontvangers een forse financiële achteruitgang betekenen. Ze raakten hun huurtoeslag in één klap kwijt en moesten grote bedragen terugbetalen aan de Belastingdienst.

De Woonbond heeft zich jaren ingezet voor het afschaffen van deze “harde inkomensgrenzen”. Die afschaffing is per 1 januari 2020 eindelijk een feit door een wijziging in de Wet op de huurtoeslag. Door de wetswijziging komen 115.000 extra huishoudens vanaf 2020 in aanmerking voor huurtoeslag.

 

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Om te zien of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, en zo ja, hoeveel huurtoeslag u dan kunt krijgen, kunt u het beste een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst;  www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/


Inkomensgrenzen en “Passend Toewijzen”

De harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Bij het toewijzen van woningen gelden de harde inkomensgrenzen nog wel. De grenzen voor “Passend Toewijzen” (dat wil zeggen dat mensen met recht op huurtoeslag een woning krijgen die qua huur past bij hun inkomen) worden jaarlijks vastgesteld.

Bron: Woonbond, Huurwijzer